Fitt kalandok

Fitt kalandok

Szénhidrátok, almás pite recept

2016. október 01. - fittadventure

bloglarge1314.png
Szénhidrátok

A szénhidrátok szénből, hidrogénből és oxigénből tevődnek össze, ezek a legkönnyebben hasznosítható energiaforrások szervezetünk számára. A bevitt energia 50-70% származik a szénhidrátokból, melyek három csoportra oszthatóak: Monoszacharidok(cukrok, glükóz, fruktóz, galaktóz); diszacharidok(tejcukor, nádcukor, répacukor, laktóz(tejcukor), maltóz és malátacukor); és poliszacharidok(keményítő, glikogén, cellulóz, dextrán, pektin).
A szénhidrátok csak egyszerű cukrok formájában szívódnak fel, amik belekerülnek a véráramba. Emiatt jelentősen megemelkedik a vércukorszint, kiváltva a szervezet fokozott inzulinigényét.
Összetett, jó szénhidrátok: A jó szénhidrátok rendkívül sok hasznos tápanyagot tartalmaznak, vagyis vitaminokat, rostokat és ásványi anyagokat. Minden olyan termék jó szénhidrát, amelynek glikémiás indexe alacsony, tehát nem emeli meg gyorsan a vércukorszintet, és sokáig telítettség érzését keltik. Például: zabpehely, rizs, zöldségek, hüvelyesek, édesburgonya
Egyszerű, rossz szénhidrátok: A rossz szénhidrátok semmilyen hasznos tápanyagot nem tartalmaznak, mindössze függőséget és különböző megbetegedéseket okoznak. Glikémiás indexük magas, elfogyasztásuk után gyorsan megemelkedik a vércukorszint, ezáltal nagy lesz az inzulinválasz is. Ez növeli a zsírrá alakulás kockázatát a szervezetben. Ide tartozik minden finomított termék: cukor, fehér lisztes ételek.
Testsúly vesztést a szénhidrátbevitel szabályozásával lehet elérni, akinek pedig a testsúly gyarapodás a cél, az szintén JÓ szénhidrátokkal teheti ezt meg. A tömegelők esetében kevésbé számít a bevitt mennyiség.

Update1 almás pite recept:
Hozzávalók:
Tészta:
- 150 g Update1 Norbi liszt
- 75 g vaj
- 65 g langyos tej
- 30 g tejföl
- 3 db tojás sárgája
- 3 g instant élesztő
- só, édesítő

Töltelék:
- 3 nagyobb méretű alma
- fahéj
- édesítő

A lisztet az élesztővel elkeverjük, ezután elmorzsoljuk a vajjal. Összekeverjük a tojás sárgáját a langyos tejjel, tejföllel, és az édesítővel. Ezt hozzáadjuk az élesztős liszthez és összegyúrjuk. A hűtőbe tesszük 30 percre pihenni, közben elkészítjük a tölteléket.
Az almát meghámozzuk, utána lereszeljük. Kinyomkodjuk a felesleges nedvességet(ha sok lé van, ne felejtsétek el azt is elfogyasztani :p) majd hozzáadjuk a fahéjat és az édesítőt.
A tészta kétharmad részét kinyújtjuk és pite formába rakjuk. Megtöltjük a töltelékkel, a maradék tésztát kinyújtjuk, csíkokat vágunk és a töltelék tetejére rácsszerűen ráhelyezzük. Egy tojással a tetejét megkenjük, végül 180 fokon 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük.
Jó étvágyat!

14550872_1201511999905925_926491690_o.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://fittadventure.blog.hu/api/trackback/id/tr4911757841

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása